Diş apsesi tedavisi, genel olarak bakteri istilası sonucunda dokularda meydana gelen bir enfeksiyon olayıdır.
Apse bölgesinde artan kan dolaşımı nedeniyle, doku aralarında bol miktarda sıvı/akışkan ve akyuvarlar birikir. Hasta bölge genellikle dayanıklı kısımlardan izole olabilir ve her geçen gün, ölü akyuvarlar, bakteriler ve doku arasına sızan sıvı/akışkan, iltihap adı verilen birikintiyi oluşturur.
Bazı bireyler diş çürümesini kritik bir sağlık sorunu olarak görmezler. Fakat zamanında ve uygun bir şekilde müdahale edilmediğinde, ciddi başka sağlık problemleri ortaya çıkabilmektedir. Çürüme, bakterilerin, dişin özünü enfekte etmesine izin verir. Enfeksiyon köke ve kök çevresinde bulunan kemiklere doğru yayılma gösterebilir. Bu, apse olarak bilinen sağlık sorunudur. Eğer enfeksiyon kemiğe ulaşırsa, diş kaybedilebilir. Enfekte diş kökü ve şişkin doku ağrıya neden olabilir. Eğer diş kökü ölürse, ağrı azalacak, fakat enfeksiyon yavaşça çevredeki kemiğe zarar verecektir. Enfeksiyonun bir kısmı olarak meydana gelen iltihap, çene boyunca bir kanal oluşturabilir ve diş eti üzerinde bir şişme ya da içi irinle dolu bir deri lezyonuna yol açabilir.
Apse Belirtileri Nelerdir?
- Dişte sürekli görülen ağrıma ya da zonklama şeklinde ağrı;
- Çok sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassasiyet;
- Çiğneme sırasında ağrı;
- Boyunda şişmiş lenf düğümleri;
- Ateş ve genel kırıklık.
Apse Nasıl Teşhis Edilir?
Eğer dişinizde sürekli ve zonklama şeklinde bir ağrı varsa, çiğnerken ağrı oluşuyorsa, soğuk yemek ve sıcak yemeklerde hassasiyet oluyorsa, aynı şekilde içeceklere karşı hassasiyet varsa, apseli bir dişiniz olabilir. Belli belirsiz ateş, boyunda şişmiş lenf düğümleri meydana gelebilir ve genelde kendinizi kötü hissedebilirsiniz. Diş hekiminize gitmeden önce aspirin ya da başka bir ağrı kesici ilaç alarak apse ağrısını geçirmeye çalışabilirsiniz. Ancak, aspirini doğrudan dişinizin ya da çevresindeki dokunun üzerine uygulamayın. Ağzınızı saat başı ılık, tuzlu suyla çalkalamak rahatlatıcı olabilir fakat tedavi edici değildir.
Geçmişte, apseli bir dişe uygulanan tedavi, dişin çekilmesiydi. Belli koşullar altında diş çekimi hala uygun olabilir. Fakat son zamanlarda diş hekimleri genellikle apseli dişleri iyileştirici tedavi yapmaktadırlar. İlk önce diş hekiminiz büyük ihtimalle enfeksiyonu dindirmek amacıyla bir antibiyotik tedavisi uygulayacaktır. Böylelikle enfeksiyonun vücudunuzun başka kısımlarına yayılmasını önleyecektir. Rahatlamanız amacıyla ayrıca reçeteye ağrı kesici ilaçlar yazabilir.
Dişinizi kurtarmak amacıyla diş hekiminiz, o bölgeyi uyuşturabilir ve daha sonra dişin diş özü yuvasına bir delik açabilir. Bu, basıncı hafifletecektir. Diş özü yuvası temizlenir, dezenfekte edilir ve işlevini yitirmiş bir maddeyle doldurulur. Apseli diş temizlendikten sonra eğer şişme devam ediyorsa, diş hekiminiz Actinomyces adı verilen bir enfeksiyon olup olmadığını belirlemek amacıyla özel bir kültür testi yapmayı isteyebilir.
Bir sonraki adımda diş hekimi diş içerisine belli bir süre geçici bir dolgu koyacaktır. Enfeksiyon temizlendikten sonra, diş hekimi büyük bir ihtimalle sizi birkaç ay sonra tekrar görmek isteyecektir. Tekrar gördüğünde ise apsenin bıraktığı boşlukta kemik ve dokunun büyüyüp büyümediğini belirlemek amacıyla dişin röntgenini çekecektir. Eğer boşluk sağlıklı görünüyorsa, tedavi tamamlanır. Enfeksiyon devam ederse, ek tedaviler gereklidir ve diş hekimi sizi hastalıklı dokunun ya da bazen kökün ucunu içeren küçük bir bölümün ortadan kaldırılması amacıyla cerrahi bir uzmana yönlendirebilir. |
İyi günler uzun zamandır dişim ağrıyor son zamanlarda diş etimde şişmeler meydana geldi doktora gittim. Diş apsesi dedi. Uzun zamandır tedavi görüyorum tedavini bu kadar uzun olması normal mi?
Cevap yazMerhaba, diş eti iltihaplanması sonucu meydana gelen apse iltihaptır. Antibiyotik kullanılarak dişten iltihab atılır. İltihabı vücuttan atma süreci iltihaba ve ilaca göre değişkenlik gösterebilir. Geçmiş olsun.