Diş Apsesi Nasıl Geçer?
21 Haziran 2024

Diş Apsesi Nasıl Geçer?

Ağız ve diş hijyenine yeteri kadar önem verilmediği takdirde, zamanla bakteri ve mikroplar için dişler ve ağız içi mükemmel bir yaşam ortamı haline gelir. Oluşan mikrop ve bakteriler zamanla dişlerde enfeksiyona yol açar. Enfeksiyon, zamanla içi iltihap dolu şişliklere, yani diş apsesine dönüşür. Diş apsesi oldukça ağrılı ve yüksek ateşe yol açan sıkıntılı bir rahatsızlıktır. Dişte apse oluştuğu zaman mutlaka zaman kaybetmeden diş doktoruna başvurmak gerekir; aksi halde daha ciddi problemlere yol açabilir. Diş apsesi mutlaka uzman bir doktor gözetiminde tedavi edilmelidir. Ancak, apseyi geçirmek için doktor randevusuna kadar rahat bir süreç yaşamak adına evde bazı önlemler alınarak anlık rahatlama sağlanabilir. Özellikle bazı şifalı bitkilerden yararlanarak oluşan ağrıyı ve şişliği hafifletmek mümkündür. Ancak apsenin mutlaka uzman bir tarafından boşaltılması gerekmektedir.

Diş Apsesini Geçirmek İçin Tıbbi Tedavi Nasıl Yapılır?

Diş apsesi teşhisi konulduktan sonra ve oluşan enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak tedavi süreci değişim gösterebilir. Hastaya ilk olarak apseye yol açan enfeksiyonu gidermek için antibiyotik tedavisi uygulanır. Ardından, apsenin şiddetine bağlı olarak irinin akması sağlanır. Drenaj ve devam küretaj ile diş temizliği yapılarak apsenin geçmesi sağlanabilir.

Diş apsesi sağlık açısından oldukça riskli bir durumdur. Dişte oluşan apsenin zamanla kana karışma riski vardır. Bu nedenle tedavisi için vakit kaybedilmemelidir. Apse için doktora başvuran kişi için apse çeşitli şekillerde tedavi edilebilir. İlk olarak, 1 hafta süre ile kullanılması gereken antibiyotik tedavisi uygulanır. Apsenin şiddetine göre antibiyotik tedavisinin süresi uzatılabilir. Diş apsesi oluşmuşsa dişin çekilme olasılığı yoktur. Dişin çekilmesi için ilk önce apsenin temizlenmesi gerekir.

Apse geçtikten sonra hekim, apsenin neden kaynaklandığını tespit ederek tedaviye devam eder. Tedavi sürecinde dolgu, kanal tedavisi ya da diş çekimi uygulanabilir. Diş apsesi diş nedeniyle oluşmuşsa tedavi o yönde, diş eti kaynaklı ise kaynağa bağlı olarak devam ettirilir. Yine apse, vücudun başka bir alanında oluşan enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkmışsa tedavi seçeneğinde değişiklik olabilir.

Diş Apsesini Geçirmek İçin Evde Uygulanacak Yöntemler

Karanfil Yağı: Karanfil yağından birkaç damla ufak bir pamuğa damlatılarak apseli alana sürülür. Ekstra olarak bir fincan suyun içine karanfil yağı damlatılarak gargara suyu olarak kullanılabilir. Ancak karanfil yağı çok uzun süre uygulanmamalıdır.

Zeytin Yaprağı: Zeytin yaprağı çayı hazırlanarak yine apse için gargara suyu olarak kullanılabilir.

Sarımsak: Sarımsağın evde doğal olarak yağı çıkartılarak 2-3 damla apseli bölgeye sürüldüğünde apseyi geçirmek ya da şiddetini azaltmak için faydalı olur.

Çay Ağacı Yağı: Bir damla çay ağacı yağı 1 su bardağı suyun içine damlatılarak gargara suyu olarak kullanılır ya da çay ağacı yağı bir parça pamuğa damlatılarak apseli bölgeye sürülebilir. Yağın tadı oldukça acıdır ve yutulduğunda mide ile alakalı sorunlara yol açabilir.

Karahindiba: Karahindiba çay şeklinde hazırlanarak apseyi hafifletmek, oluşan şişliği azaltmak için gargara suyu olarak kullanılabilir.

Toz Zerdeçal: Yarım tatlı kaşığı toz zerdeçal, 1 çay kaşığı kadar su ile homojen bir şekilde karıştırılır. Elde edilen karışım apseli bölgeye sürülür.

Dulavratotu Kökü: Bitki yine çay şeklinde hazırlandıktan sonra gargara suyu olarak kullanıldığında diş apsesinin geçmesinde faydalı olabilir.

Diş Apsesinden Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

  • Ağız temizliğine ve diş eti sağlığına mutlaka dikkat edilmelidir.
  • Sigara, alkol, aşırı çay ve kahve tüketiminden uzak durulmalıdır.
  • Fazla sakız çiğnemek diş apsesini tetikleyen bir faktördür.
  • Sağlıklı diyet ve beslenme programı uygulanarak diş apsesinden korunmak mümkündür.
  • Şekerli ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Ağız içinde enfeksiyon riskini azaltmak için düzenli gargara yapılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Apseye Ne İyi Gelir?

Apseye Ne İyi Gelir?

Kıl Dönmesi Apsesi Belirtileri ve Tedavisi

Kıl Dönmesi Apsesi Belirtileri ve Tedavisi

Kalçada Apse Belirtileri ve Tedavisi

Kalçada Apse Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Diş Apsesi Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Diş Apsesi Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Apsesine Ne İyi Gelir?

Diş Eti Apsesine Ne İyi Gelir?

Güncel

Diş Apsesi Tedavisi Nelerdir?

Diş Apsesi Tedavisi Nelerdir?

Güncel

Diş Eti Apsesi Nasıl Geçer?

Diş Eti Apsesi Nasıl Geçer?

Güncel

Beyin Apsesi Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Apsesi Belirtileri ve Tedavisi

Meme Apsesi Belirtileri ve Tedavisi

Meme Apsesi Belirtileri ve Tedavisi

Makat Apsesi Ameliyatı Sonrası

Makat Apsesi Ameliyatı Sonrası

Dental Apse Belirtileri ve Tedavisi

Dental Apse Belirtileri ve Tedavisi

Diş Apsesi Yüz Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Diş Apsesi Yüz Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Diş Apsesi Patlarsa

Diş Apsesi Patlarsa

Perianal Apse Bitkisel Tedavi

Perianal Apse Bitkisel Tedavi